Wist je dat... Mijn siliconen kralen niet chemisch zijn

Gepubliceerd op 28 februari 2021 om 16:14

Hoe chemisch het ook klinkt.. eigenlijk zijn siliconen kralen heel natuurlijk!

De grondstoffen die nodig zijn om siliconen kralen te maken zijn silicum- (kiezel-) en zuurstofmoleculen. Wist je dat silicum na zuurstof het meest voorkomende element in onze aardkorst is? Meestal is dit in de vorm van kwarts (de meest voorkomende vorm van kwart is zand en zandsteen), waar puur silicum uit gewonnen wordt. Met behulp van deze grondstoffen worden verschillende materialen gemaakt, waaronder de siliconen kralen die voor Mini Dutch gebruikt worden.  

Het materiaal lijkt op het eerste gezicht veel op plastic, maar om plastic dezelfde eigenschappen als de siliconen kralen te kunnen geven moeten er extra ingrediënten aan toegevoegd worden (waaronder weekmakers). Weekmakers zorgen ervoor dat het plastic zacht en flexibel wordt. Weekmakers zijn niet geschikt voor jonge kinderen om op te sabbelen omdat deze vaak ftalaten bevatten die bij langdurig gebruik schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Om deze reden en een aantal voordelen van de siliconen (deze leg ik later in deze blog uit) wordt veelal gekozen om bijtringen te maken van siliconen.

 

De siliconen kralen die door Mini Dutch gebruikt worden zijn gecertificeerd en goedgekeurd volgend de Europese en internationale normen. Zo weet ik dat de kralen die verkocht worden 100% veilig zijn om op te sabbelen en kauwen! Ondanks dat de siliconen veerkrachtig en sterk zijn geef ik aan (zeker bij stevige bijters) de producten regelmatig te controleren op beschadigingen. Deze veiligheidscontrole is de verantwoordelijkheid van de koper, hiervoor kan ik dan ook niet aansprakelijk worden gesteld.  

De voordelen van siliconen kralen:

 • Lange levensduur
  Siliconen hebben een lange levensduur en blijven er in principe als nieuw uitzien.

 • Bestand tegen extreem hoge en lage temperaturen
  Siliconen kunnen tegen temperaturen van -80 tot zeker 150 graden celsius. Dit geldt niet voor de houten onderdelen en draad die gebruikt worden in de artikelen van Mini Dutch, maar artikelen zonder hout kunnen wel met heet water worden afgespoeld.

 • Geen schadelijke materialen
  Siliconen bevatten geen schadelijke stoffen als BPA, weekmakers (ftalaten), lood of pvc.

 • Niet poreus
  Siliconen zijn niet poreus waardoor het een heel hygiënisch materiaal is. Er kunnen geen bacteriën 'in kruipen'.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.